Reial Cercle Artístic
Menú

El Cercle

Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic

Al bell mig de Barcelona un espai patrimonial singular on la cultura i la història es donen la mà per projectar-nos cap al futur

El Reial Cercle Artístic de Barcelona fusiona un intens passat, lligat al renaixement cultural de Barcelona el 1881, una decidida aposta de modernització que és present a la programació de les activitats que organitzem o acollim, i una aposta de futur que es basa en mantenir els objectius fundacionals i adjuntar-hi la tecnologia per contribuir a donar una dimensió internacional a la creació cultural catalana.

L’entitat ha tingut socis notables que han deixat la seva empremta en l’art català de finals del segle XIX i durant el XX: Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Enric Granados, Joan i Josep Llimona, Apel·les Mestres, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Modest i Ricard Urgell, Joaquim Vayreda. Avui dia el RCA ha transcendit les arts plàstiques per adquirir una dimensió transversal, a voltes transgressora, una característica que sempre ha estat en el nostre ADN. Un espai obert a cultura autòctona i també a expressions foranes instal·lades en una Catalunya que és una terra de barreja, cruïlla de cultures. A la segona dècada del segle XXI, i després d’una important reforma en l’edifici que conté el torrent d’energia que són els artistes del Cercle, ha arribat el moment d’anar més enllà, explorant nous camins i cercant en l’àmbit digital arribar en temps real a tots els racons del món.

143
Anys d'història
4500m2
Dedicats a la Cultura
270
Activitats anuals
85k
Visitants anuals

La Junta

Els membres de la Junta del Reial Cercle Artístic són els encarregats de dirigir l'entitat. Actualment, està composta per deu persones que combinen voluntat d'innovació amb molta experiència i prestigi en els àmbits artístic i de gestió.

Josep Fèlix Bentz Oliver

Josep Fèlix Bentz Oliver

President i conservador

Veure Biografia
Joan-Baptista Capella Arrufi

Joan-Baptista Capella Arrufi

Vicepresident i Secretari

Veure Biografia
Jordi Rollán Lahoz

Jordi Rollán Lahoz

Vicepresident

Veure Biografia
Antoni Serés Figueras

Antoni Serés Figueras

Tresorer i comptador

Veure Biografia
Joan Abelló Juanpere

Joan Abelló Juanpere

Cap de protocol i relacions institucionals

Veure Biografia
Pilar García Pérez

Pilar García Pérez

Activitats socials i solidàries

Veure Biografia
Siegfried Blume Schnitzer

Siegfried Blume Schnitzer

Relacions internacionals

Veure Biografia
Pere Novell Blanco

Pere Novell Blanco

Logística

Veure Biografia
César-Arístides Mateos Benavides

César-Arístides Mateos Benavides

Vocal

Veure Biografia
Antonio Ayán Vázquez

Antonio Ayán Vázquez

Vocal

Veure Biografia

141 anys d’Història

Els orígens del Cercle Artístic de Barcelona se situen al maig de 1881, data en que es va triar l’emblema i es van signar els primers estatuts, basats en el foment de les Belles Arts en totes les seves manifestacions. Des d’aleshores, i després de 141 anys d’existència, es considera que és una de les institucions que ha exercit un paper més important en la història de l’art del nostre país.

El títol de “Reial” l’atorga Alfons XIII el 1917. El Cercle mantenia excel·lents relacions amb la Casa Reial des de 1906, quan l’artista Carlos Vázquez va fer un retrat del rei per a la seu de l’entitat. En aquelles mateixes dates una delegació del Cercle es va desplaçar a Madrid per demanar-li al monarca que amb la seva signatura inaugurés el Llibre d’Or de la Mutualitat d’Artistes Espanyols, que encara avui signen les personalitats que visiten el Cercle.

Originàriament, el Cercle es va crear com una associació on convivien estudiosos i aficionats a l’art de tota mena d’estils. Convivien vuitcentistes i modernistes, fugint de tota mena de cotilles, per preservar la independència pròpia i fomentant les expressions artístiques de qualitat.

Per l'entitat han passat alguns dels artistes més prestigiosos del país com Xavier Gosé, Anglada-Camarasa, Casas, Picasso, Urgell... la llista és ingent. I encara avui s'hi aixopluguen artistes de renom internacional nascuts a Catalunya o establerts al país procedents d'arreu del món.

Des de fa alguns anys el Reial Cercle Artístic de Barcelona ha fet una aposta per obrir-se al conjunt de la societat, tot fomentant l’acolliment de tota mena de disciplines artístiques en l’àmbit de la cultura i promovent vinculacions amb altres institucions internacionals, també en àmbits socials. L’aposta de present i futur immediat són els projectes tecnològics vinculats amb la cultura, que permetin convertir el Cercle en una institució global.

Lliurament medalla a Pau Casals 1936

Grup de socis de l'any 1895

Classe dibuix 1918

Sala Gran. Rambles 1918

Els presidents

2009Josep Fèlix Bentz
1993Joan Abelló Prat
1976Antoni de Lozoya Augé
1956Eusebi Güell Jover
1946Eusebi Güell i López
1939José Bonet del Rio
1936Planas Doria
1934Josep Clarà
1930Pere Casas Abarca
1927Alexandre Cardunets Cazorla
1925Oleguer Junyent
1923Marià Fuster
1922Ricard Capmany
1919Marià Fuster
1918Enric Galwey
1917Lluís Masriera Rosés
1914Carlos Vázquez Úbeda
1912Eduard Llorens
1908Marià Fuster Fuster
1904Jaume Carreras
1902Leopold Roca Furnó
1901Jaume Carreras
1896Joan Francesc Chía Alba
1895Lluís Graner
1893Francesc Rogent Pedrosa
1891Leopold Roca Furnó
1890Josep Lluís Pellicer
1889Josep Masriera Manovens
1885Josep Lluís Pellicer
1884Joan Planella Rodríguez
1883Tomàs Moragas Torras
1883Joan Flotats Llucià