Al bell mig de Barcelona un espai patrimonial singular on la cultura i la història es donen la mà per projectar-nos cap al futur
El Reial Cercle Artístic de Barcelona fusiona un intens passat, lligat al renaixement cultural de Barcelona el 1881, una decidida aposta de modernització que és present a la programació de les activitats que organitzem o acollim, i una aposta de futur que es basa en mantenir els objectius fundacionals i adjuntar-hi la tecnologia per contribuir a donar una dimensió internacional a la creació cultural catalana.
L’entitat ha tingut socis notables que han deixat la seva empremta en l’art català de finals del segle XIX i durant el XX: Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Enric Granados, Joan i Josep Llimona, Apel·les Mestres, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Modest i Ricard Urgell, Joaquim Vayreda. Avui dia el RCA ha transcendit les arts plàstiques per adquirir una dimensió transversal, a voltes transgressora, una característica que sempre ha estat en el nostre ADN. Un espai obert a cultura autòctona i també a expressions foranes instal·lades en una Catalunya que és una terra de barreja, cruïlla de cultures. A la segona dècada del segle XXI, i després d’una important reforma en l’edifici que conté el torrent d’energia que són els artistes del Cercle, ha arribat el moment d’anar més enllà, explorant nous camins i cercant en l’àmbit digital arribar en temps real a tots els racons del món.
La Junta
Els membres de la Junta del Reial Cercle Artístic són els encarregats de dirigir l'entitat. Actualment, està composta per deu persones que combinen voluntat d'innovació amb molta experiència i prestigi en els àmbits artístic i de gestió.
141 anys d’Història
Els orígens del Cercle Artístic de Barcelona se situen al maig de 1881, data en que es va triar l’emblema i es van signar els primers estatuts, basats en el foment de les Belles Arts en totes les seves manifestacions. Des d’aleshores, i després de 141 anys d’existència, es considera que és una de les institucions que ha exercit un paper més important en la història de l’art del nostre país.
El títol de “Reial” l’atorga Alfons XIII el 1917. El Cercle mantenia excel·lents relacions amb la Casa Reial des de 1906, quan l’artista Carlos Vázquez va fer un retrat del rei per a la seu de l’entitat. En aquelles mateixes dates una delegació del Cercle es va desplaçar a Madrid per demanar-li al monarca que amb la seva signatura inaugurés el Llibre d’Or de la Mutualitat d’Artistes Espanyols, que encara avui signen les personalitats que visiten el Cercle.
Originàriament, el Cercle es va crear com una associació on convivien estudiosos i aficionats a l’art de tota mena d’estils. Convivien vuitcentistes i modernistes, fugint de tota mena de cotilles, per preservar la independència pròpia i fomentant les expressions artístiques de qualitat.
Per l'entitat han passat alguns dels artistes més prestigiosos del país com Xavier Gosé, Anglada-Camarasa, Casas, Picasso, Urgell... la llista és ingent. I encara avui s'hi aixopluguen artistes de renom internacional nascuts a Catalunya o establerts al país procedents d'arreu del món.
Des de fa alguns anys el Reial Cercle Artístic de Barcelona ha fet una aposta per obrir-se al conjunt de la societat, tot fomentant l’acolliment de tota mena de disciplines artístiques en l’àmbit de la cultura i promovent vinculacions amb altres institucions internacionals, també en àmbits socials. L’aposta de present i futur immediat són els projectes tecnològics vinculats amb la cultura, que permetin convertir el Cercle en una institució global.