Reial Cercle Artístic
Menú

El Cercle

Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic

En medio de Barcelona un espacio patrimonial singular donde la cultura y la historia se dan la mano para proyectarnos hacia el futuro

El Reial Cercle Artístic de Barcelona fusiona un intenso pasado, ligado en el renacimiento cultural de Barcelona el 1881, una decidida apuesta de modernización que es presente en la programación de las actividades que organizamos o acogemos, y una apuesta de futuro que se basa al mantener los objetivos fundacionales y adjuntar la tecnología para contribuir a dar una dimensión internacional a la creación cultural catalana.

La entidad ha tenido socios notables que han dejado su impronta en el arte catalán de finales del siglo XIX y durante el XX: Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Enric Granados, Joan y Josep Llimona, Apelas Maestros, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Modesto y Ricard Urgell, Joaquim Vayreda. Hoy en día el RCA ha transcendido las artes plásticas para adquirir una dimensión transversal, a veces transgresora, una característica que siempre ha estado en nuestro ADN. Un espacio abierto a cultura autóctona y también a expresiones foráneas instaladas en una Cataluña que es una tierra de mezcla, cruce de culturas. En la segunda década del siglo XXI, y después de una importante reforma en el edificio que contiene el torrente de energía que son los artistas del Cercle, ha llegado el momento de ir más allá, explorando nuevos caminos y buscando en el ámbito digital llegar en tiempo real a todos los rincones del mundo

141
Años de historia
4500m2
Dedicados a la Cultura
270
Actividades anuales
85K
Visitantes anuales

La Junta

Els membres de la Junta del Reial Cercle Artístic són els encarregats de dirigir l’entitat. Actualment està composada per deu persones, que combinen voluntat d’innovació amb molta experiència i prestigi en els àmbits artístic i de gestió.

Josep Félix Bentz Oliver

Josep Félix Bentz Oliver

Presidente y conservador

Ver Biografía
Joan-Baptista Capella Arrufi

Joan-Baptista Capella Arrufi

Vice-presidente y secretario

Ver Biografía
Jordi Rollán Lahoz

Jordi Rollán Lahoz

Vice-Presidente

Ver Biografía
Antoni Serés Figueras

Antoni Serés Figueras

Tesorero y contable

Ver Biografía
Joan Abelló Juanpere

Joan Abelló Juanpere

Consejero de protocolo y relaciones institucionales

Ver Biografía
Pilar García Pérez

Pilar García Pérez

Actividades sociales y solidarias

Ver Biografía
Siegfried Blume Schnitzer

Siegfried Blume Schnitzer

Relaciones Internacionales

Ver Biografía
Pere Novell Blanco

Pere Novell Blanco

Logística

Ver Biografía
César-Arístides Mateos Benavides

César-Arístides Mateos Benavides

Vocal

Ver Biografía
Antonio Ayán Vázquez

Antonio Ayán Vázquez

Vocal

Ver Biografía

141 anys d’Història

Els orígens del Cercle Artístic de Barcelona se situen al maig de 1881, data en que es va triar l’emblema i es van signar els primers estatuts, basats en el foment de les Belles Arts en totes les seves manifestacions. Des d’aleshores, i després de 141 anys d’existència, es considera que és una de les institucions que ha exercit un paper més important en la història de l’art del nostre país.

El títol de “Reial” l’atorga Alfons XIII el 1917. El Cercle mantenia excel·lents relacions amb la Casa Reial des de 1906, quan l’artista Carlos Vázquez va fer un retrat del rei per a la seu de l’entitat. En aquelles mateixes dates una delegació del Cercle es va desplaçar a Madrid per demanar-li al monarca que amb la seva signatura inaugurés el Llibre d’Or de la Mutualitat d’Artistes Espanyols, que encara avui signen les personalitats que visiten el Cercle.

Originàriament, el Cercle es va crear com una associació on convivien estudiosos i aficionats a l’art de tota mena d’estils. Convivien vuitcentistes i modernistes, fugint de tota mena de cotilles, per preservar la independència pròpia i fomentant les expressions artístiques de qualitat.

Per l’entitat han passat alguns dels artistes més prestigiosos del país com Xavier Gosé, Anglada-Camarasa, Casas, Picasso, Urgell... la llista és ingent. I encara avui s’hi aixopluguen artistes de renom internacional nascuts a Catalunya o afincats al país procedents d’arreu del món.

Des de fa alguns anys el Reial Cercle Artístic de Barcelona ha fet una aposta per obrir-se al conjunt de la societat, tot fomentant l’acolliment de tota mena de disciplines artístiques en l’àmbit de la cultura i promovent vinculacions amb altres institucions internacionals, també en àmbits socials. L’aposta de present i futur immediat són els projectes tecnològics vinculats amb la cultura, que permetin convertir el Cercle en una institució global.

Lliurament medalla a Pau Casals 1936

Grup de socis de l'any 1895

Classe dibuix 1918

Sala Gran. Rambles 1918

Els presidents

2009Josep Fèlix Bentz
1993Joan Abelló Prat
1976Antoni de Lozoya Augé
1956Eusebi Güell Jover
1946Eusebu Güell i López
1939José Bonet del Rio
1936Planas Doria
1934Josep Clarà
1930Pere Casas Abarca
1927Alexandre Cardunets Cazorla
1925Oleguer Junyent
1923Marià Fuster
1922Ricard Capmany
1919Marià Fuster
1918Enric Galwey
1917Lluís Masriera Rosés
1914Carlos Vázquez Úbeda
1912Eduard Llorens
1908Marià Fuster Fuster
1904Jaume Carreras
1902Leopold Roca Furnó
1901Jaume Carreras
1896Joan Francesc Chía Alba
1895Lluís Graner
1893Francesc Rogent Pedrosa
1891Leopold Roca Furnó
1890Josep Lluís Pellicer
1889Josep Masriera Manovens
1885Josep Lluís Pellicer
1884Joan Planella Rodríguez
1883Tomàs Moragas Torras
1883Joan Flotats Llucià