El Palau Pignatelli i la Casa Bassols
Els primers fundadors del Cercle Artístic es reunien al Cafè de Novedades. Des d’aquells llunyans inicis, l’entitat ha tingut diversos emplaçaments, fins a quinze, entre els quals destaquen la Casa Rull a l’actual Gran Via; la Casa Lleó Morera del passeig de Gràcia; el desaparegut Palau Juncadella de la Rambla de Catalunya ; la Casa Roldós de la Rambla dels Estudis o la desapareguda seu de Plaça Catalunya.
El 1959 la institució adquireix la seu actual: el Palau Pignatelli i la Casa Bassols, del segle XVI. L’arquitecte Josep Fontserè i Domènech la reforma a principis del segle XIX. La darrera remodelació que ha suposat la transformació total dels espais es va iniciar el 2014 i ha estat cofinançada per les subvencions per al cofinançament pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020 d’operacions en l’àmbit de la gestió i conservació del patrimoni cultural, arquitectònic, arqueològic i paleontològic de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Quan es fa la reforma al segle XIX entre les runes apareix l’esquelet d’un gos, possiblement del gos guardià del palau dels comtes. L’artista Lluís Montané Mollfulleda, inspirat per la troballa, va esculpir la peça que amb el títol Cave canum, rep els visitants quan entren al pati d’accés de l’entitat.
El Palau i la Casa són dues autèntiques joies arquitectòniques i històriques i s’ha fet un esforç per preservar l’ambient clàssic de les estances, malgrat equipar-les amb tecnologia per acollir esdeveniments de tota mena. Dels espais en destaquen el “Saló de les Quatre Estacions”, una sala noble flanquejada per quatre magnífiques escultures femenines de 1968, al·legòriques de cadascuna de les estacions de l’any. L’esplèndid “Saló dels Atlants”, d’estil neoclàssic, es va descobrir accidentalment darrere d’uns murs així com una sostrada d’estil isabelí quan s’estava reformant el palau el 1963. Avui el “Saló dels Atlants” és un dels espais més utilitzats per la institució, atès que acull actes oberts al públic en general com concerts, presentacions de llibres i conferències diverses.
Sobre la terrassa enjardinada del restaurant hi ha una de les imatges icòniques del RCA, la figura de bronze de 1900 que porta per nom Geni alat de les Arts, obra de Josep Montserrat i Portella. Una referència per als milers de passejats que transiten per la Porta de l’Àngel, una de les vies urbanes més concorregudes d’Europa.