Reial Cercle Artístic
Menú

Patrimoni, Biblioteca i Fons documental

Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic

El nostre patrimoni

El Cercle disposa d'una valuosa col·lecció d'obra artística, formada a partir d'adquisicions, donacions d'artistes o de les seves famílies. En alguns moments d'aquests 141 anys, l'entitat s'ha vist obligada a vendre part d'aquest fons per sobreviure a la conjuntura econòmica. Es van subhastar obres de destacades el 1982, el 1990 i el 1995. Amb tot, encara es conserva un important fons patrimonial d'unes 700 obres. El patrimoni artístic ha estat consultat per investigadors i s'han cedit obres per a diverses exposicions.

La Biblioteca

La nostra biblioteca, l’origen de la qual data de 1883, té un fons documental que supera de llarg els 10.000 volums. Hi destaquen obres dels primers anys de l’entitat, alguns exemplars dedicats i especialment l’hemeroteca i els catàlegs d’antigues exposicions col·lectives barcelonines, espanyoles i internacionals. La biblioteca compta amb una de les millors col·leccions de revistes artístiques d’Europa. Per a molts artistes la biblioteca del Cercle va ser la base de la seva formació intel·lectual, un espai –deia Frederic Marès, “acollidor, ben nodrit de revistes i obres”.

El Fons documental

Tot i els diversos canvis de seu des de la seva formació el 1881, el Reial Cercle Artístic conserva un important fons documental. L’arxiu preserva estatuts, actes de juntes directives i de juntes generals, copiadors de cartes, fitxes de socis, memòries anuals, catàlegs d’exposicions organitzades per la institució, fotografies, el Llibre d’Or (de signatures de visitants insignes), projectes, invitacions, targetes postals, menús de celebracions d’homenatge, etc... El fons, així com la biblioteca, està obert a la consulta d’investigadors, historiadors i públic en general.