Reial Cercle Artístic
Menú

Exposició de Cartells de Cinema

d’A.-V. Solé Fabregat

Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic
Reial Cercle Artístic

Miguel Fernando Ruiz de Villalobos ens va comentar que Maria Elias, vídua de l'actor Juan Luis Galiardo, guardava uns cartells que el seu oncle-avi Antonio-Venancio Solé Fabregat havia dissenyat en els anys 40 per al cineclub d'un sanatori francés, i que mai s'havien exposat. Avui podem veure aquestes interessants obres gràfiques ignorades injustament durant tants anys.

La peripècia d'un dibuixant:

Antonio-Venancio Solé Fabregat, va nèixer a Miravet (Tarragona) l'any 1916. Va tenir la mala sort d'enganxar la Guerra Civil. Amb 20 anys i amb ideología llibertària, decideix prendre les regnes del seu destí afiliant-se a la CNT. Incondicional de Durruti s'apunta per anar al front amb el bàndol republicà; no se sap si es veu implicat en la batalla de l'Ebre, on va morir un germà seu, o potser a la de Terol. Amb la retirada quan va poder creuar els Pirineus per entrar a França on va estar internat al camp d'Argelers, quan poc després esclataria la Segona Guerra Mundial.

Ja no va tornar a Espanya fins quasi be jubilar-se toti que venia a pasar els estius però la seva residència era París. Com va estar ferit de guerra ja no va tornar a les trinxeres. Cap a 1947-48 degut a un brot de tuberculosi va estar ingressat durant un temps a un sanatori anti-tuberculós.

Allà va poder desenvolupar la seva faceta com a dibuixant. El director del centre en veure la destresa i facilitat que tenia amb el dibuix li va deixar una sala-taller perquè pogués treballar al seu aire; aquest sanatori disposava d'un Cineclub, i li va encarregar que se'n ocupés de la programa- ció de les pel.lícules. Agraït va asumir la responsabilitat presentant cada semana els cartells dibuixats amb els seus protagonistas o amb algun altre motiu que li pogués inspirar el tema de la pel.lícula.

Degut a les dificultats d'aquella postguerra no va poder dedicar-se professionalment al disseny gràfic i va haver d'escollir una altra professió que li permetés viure.

 

Horari:

De dilluns a divendres

de 10 a 14 i de 16 a 20

Informació pràctica

5a planta

Carrer Arcs 5

08002 Barcelona

Horaris

Del dilluns 3 al diumenge 30 d'abril del 2023

De dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00


Preu de l'entrada: Entrada lliure.

Galeria

Activitats relacionades

No s'han trobat activitats relacionades.