AGENDA

Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Presentació del llibre «De Neuronas a Galaxias»

septiembre 20 @ 18:00 - 20:00

Aforament limitat, clic per reserva prèvia

 

Adolfo Plasencia Diago és periodista, escriptor sobre ciència i tecnologia, professor i conferenciant. L’any 2017 va publicar, en anglès, el llibre titulat Is the universe a hologram? (És l’univers un holograma?) publicat en la seva primera edició per l’editorial MIT Press. El llibre, amb el subtítol Scientists Answer the Most Provocative Questions (Científics Responen a les Preguntes Més Provocatives) és un recull de diàlegs que l’Adolfo Plasencia ha anat recopilant al llarg d’anys. Noms com els de Richard Stallman, José María Yturralde, John Perry Barlow, Ignacio Cirac, Javier Benedicto, José Hernández-Orallo, Michail Bletsas, Israel Ruiz, Anne Margulies, Tim O’Reilly, i altres, componen aquests diàlegs on es parla d’inteligència artificial, patents, computació, astrofísica, filosofia, matemàtiques, etc…

Tal i com es presenta l’obra, l’Adolfo Plasencia ens diu:

La ciència, avui dia, és més un procés de col·laboració que de moments eureka individuals. Mitjançant una sèrie de diàlegs interconnectats amb destacats científics, als quals se’ls demana que reflexionin sobre preguntes i conceptes clau entorn del món físic, la tecnologia i la ment, es recrea aquí aquest tipus de sinergia. Aquests pensadors aporten tant observacions específiques, com a comentaris més amplis sobre les tradicions intel·lectuals que s’han ocupat d’aquestes preguntes, i, en fer-ho, revelen una rica veta d’idees que interactuen entre si. La persistent paradoxa de la nostra era és que, en un món amb una capacitat d’accés a la informació sense precedents, moltes de les qüestions més importants segueixen sense resoldre’s.

Aquestes converses, conduïdes per un veterà escriptor científic, Adolfo Plasència, reflecteixen aquesta circumstància de la mà de científics i humanistes que tracten temes com la intel·ligència, la consciència, l’escalfament global, l’energia, la tecnologia, la matèria, la possibilitat d’una altra Terra, el canvi del passat i fins i tot la curvatura filosòfica. Els diàlegs discuteixen aspectes tan fascinants del món físic com la funció del bit quàntic, la cosmologia de l’univers primordial o la saviesa continguda en les antigues pedres tallades. Ofereixen visions optimistes però raonades de la tecnologia, considerant la cultura de la convergència, els algorismes, la desigualtat, la veritat, l’ètica dels hackers, la intel·ligència artificial i altres temes. Des d’una diversa gamma de disciplines, aporten diferents perspectives sobre la intel·ligència, abordant aspectes com la neurofisiologia del cervell, la informació afectiva, la innovació col·laborativa i la saviesa de les multituds.

El llibre va ser presentat per primer cop el dia 30 d’octubre de 2019 al Centre Cultural La Nau, a València. Posteriorment, es va proposar a l’autor fer la presentació del llibre a Barcelona durant la primera meitat de l’any 2020. Malauradament, la pandèmia global provocada pel coronavirus ha impedit, de nou, realitzar aquest acte quan hi havia la previsió.

Recentment s’ha editat la versió en castellà del llibre, amb el títol De Neuronas a Galaxias, i la Fundació Margarita Marsà, en estreta col·laboració amb el Reial Cercle Artístic farà la presentació del llibre amb la presència de l’autor el proper dia 20 de setembre a les 18 hores al Saló del Atlants, a la seu del Reial Cercle Artístic de Barcelona.

 

SOBRE EL CONTINGUT DEL LLIBRE:

La ciència, avui dia, és més un procés de col·laboració que moments «eureka» individuals. Aquest és un llibre de 3a Cultura (integració de la cultura humanística amb la cultura tecno-científica). En ell es publiquen una sèrie de diàlegs, interconnectats entre si, amb destacats pensadors, humanistes, científics, tecnòlegs i artistes, als quals se’ls demana que reflexionen sobre preguntes i conceptes clau en les quatre parts del llibre en les quals es reflexiona entorn del món físic, la informació i la intel·ligència. Són 34 diàlegs interconnectats, –més cinc ‘microdialegs’ en l’Apèndix nou d’aquesta edició–, en converses dutes a terme personalment en les quals es recrea aquest tipus de sinergia i interconnexió entre disciplines. La persistent paradoxa de la nostra era és que, en un món amb una capacitat d’accés a la informació sense precedents, moltes de les qüestions més importants segueixen sense resoldre’s. Aquestes converses, conduïdes per l’escriptor científic, Adolfo Plasencia, reflecteixen aquesta circumstància de la mà de científics i humanistes que tracten temes com la intel·ligència, la consciència, cal’escalfament global, l’energia, la tecnologia, la matèria, el nanocosmos, la ment, la possibilitat d’una altra Terra, el canvi del passat o recordar el futur, l’art i molts més temes que es troben en la curvatura filosòfica que anuncia el seu títol «De neurones a galàxies, és l’univers un holograma?». Els diàlegs d’aquest llibre discuteixen aspectes tan fascinants com la funció del bit quàntic, la cosmologia de l’univers primordial o la saviesa continguda en les antigues pedres tallades. Ofereixen visions optimistes però raonades de la tecnologia, considerant la cultura de la convergència, els algorismes, els nanocosmos, la desigualtat Bellesa ≠ Veritat, l’ètica dels hackers, la intel·ligència artificial, el fet de planificar la incertesa i imaginar el possible i l’impossible; i altres temes, com la possible aparició d’una intel·ligència no-biològica, la neurofisiologia del cervell, la computació afectiva, la innovació col·laborativa o la saviesa de les multituds. Aquest volum publicat ara pel PUV de la Universitat de València en el seu centenari, és la versió ‘estesa’ en espanyol del llibre; «Is the Universe a Hologram? Scientists Answer the Most Provocative Questions», publicat amb prefaci de Tim O’Reilly, anteriorment per MIT Press i Oxford University Press en la seva plataforma en línia..

Detalles

Fecha:
septiembre 20
Hora:
18:00 - 20:00
Categoría del Evento:

Local

Reial Cercle Artístic
Carrer dels Arcs, 5, 08002 Barcelona
Barcelona, Barcelona 08002 España
+ Google Map
Teléfono:
+34 933 187 866
Web:
http://www.reialcercleartistic.cat/