Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

El gabinet de les meravelles: còdexs il·luminats de les millors biblioteques del món

25 noviembre, 2018 @ 08:00 - 17:00

23 de novembre a les 19.30h.
CONFERÈNCIA INAUGURAL
El gabinet de les meravelles: còdexs il·luminats de les millors biblioteques del món

 

 

Els originals d’aquests tresors es conserven en l’actualitat als museus i biblioteques més importants del món: Metropolitan Museum of Art, Nova York; British Library, Londres; Bibliothèque Nationale de France, París; Biblioteca Nacional de Rússia, San Petersburg, etc.

El gabinet de les meravelles inclou al voltant de 30 peces, que abasten medicina, botànica, alquímia, llibres d’hores, Biblies, cartografia de l’Època dels descobriments, caça, música, etc.

Entre els còdexs exposats vinculats amb Catalunya destaquen en particular per la seva excepcionalitat els realitzats a Barcelona. Així, es podran admirar dues obres mestres del pintor Ferrer Bassa, anomenat el «Giotto català», confeccionades per encàrrec de Pere el Cerimoniós: el Saltiri Anglo-català i el Llibre d’hores de Maria de Navarra. Lamentablement cap d’aquestes joies es conserva avui a Barcelona.

L’acte inaugural de l’exposició tindrà lloc el dia 23 de novembre, a les 19:30 h, amb la conferència Grans il·luminadors en temps del gòtic. De Barcelona al context europeu, que pronunciarà Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

Saltiri Anglo-Català

El Saltiri Anglo-Català, magistralment pintat en dues èpoques diferents, Canterbury, c. 1200, i Barcelona, c. 1340, combina dos estils artístics en un mateix còdex: el gòtic lineal anglès i el gòtic italianitzant. Aquesta singular condició li confereix un caràcter exclusiu, únic, dins del marc de la història de l’art. Vist des de Catalunya, és, a més, la més sofisticada i àmplia expressió de l’art de Ferrer Bassa i una de les primeres mostres de la internacionalització de la cultura catalana. L’original es custodia actualment a la Bibliothèque nationale de France.

Per conèixer més sobre el Saltiri Anglo-Català: (pdf Saltiri)